maandag, januari 29, 2007
Het evangelie van Jezus Christus
Het evangelie van Jezus Christus gaat niet over een kerk of gemeente. Het is ontleend aan het woord van God, de Bijbel. Het gaat over de schepping van de wereld, de zonde als oorzaak van lijden, ziekte, verdriet en dood en gaat vervolgens in op het herstel, de vergeving van zonden tot de verlossing voor de eeuwigheid door Gods liefde en genade. Lees verder ....
donderdag, januari 18, 2007
Sfumato en geloof

Sfumato is een Italiaans woord dat “rokerig” betekent. Op sommige schilderijen (bijvoorbeeld de “Mona Lisa” van Leonardo da Vinci) is van sfumato gebruikgemaakt. Als iets berookt, wazig en met onduidelijke omstrekken geschilderd is, wordt dat sfumato genoemd. In figuurlijke zin betekent het echter waardering voor mysterie, contradicties en de dubbelzinnigheid van het leven. Sfumato helpt een persoon zijn geest open te houden bij onduidelijkheden. De meeste mensen zijn geneigd om liever een bepaalde gedachte te verwerpen dan het hoofd te bieden aan enig verstandelijk ongemak bij verwarrende paradoxen en tegenstrijdigheden.
In de jaren ’80 heeft The American Association of Management onderzoek gedaan naar de meest effectieve managers. Zij concludeerden dat de meest effectieve managers zich onderscheiden door twee kwaliteiten: het vermogen om intuïtieve beslissingen te nemen, en het vermogen tot tolerantie ten opzichte van dubbelzinnigheid (=”sfumato”). Twee en twee blijkt niet altijd vier te zijn. Indien een beginsel of theorie juist is, betekent dat niet automatisch dat het tegenovergestelde onjuist is. Koppigheid om alles in zwart en wit te willen zien, kan tot vergissingen leiden. Twee getuigenissen kunnen elkaar tegenspreken zonder dat iemand liegt.
In zekere zin beschrijft sfumato ook het fenomeen geloof, omdat geloof het soms noodzakelijk maakt om tegelijkertijd twee tegenstrijdige gedachten open te houden. Dat komt omdat juist tijd hoofdbrekende paradoxen kan oplossen. Abraham werd bijvoorbeeld met zo’n paradox geconfronteerd: Nadat God hem beloofd had dat Isaäk Abrahams erfgenaam zou worden, gebood Jehovah hem om zijn zoon Isaäk te offeren. Hoe kon Isaäk zijn erfgenaam worden als hij hem moest doden? Ook de apostelen werden geconfronteerd met een gelijksoortige beproeving op hun geloof: Hoe kon Christus de troon van David beërven wanneer Christus ter dood veroordeeld werd?
Waarom laat een liefdevolle en almachtige God lijden toe?

Er moet nog zoveel zijn wat we over God niet weten en begrijpen. Zijn wegen worden daarom "ondoorgrondelijk" en "onbegrijpelijk" genoemd (Rom. 11:33, NBV). Toch blijft onze geest vragen: waarom. Zonder enige waarheidspretentie wil ik hier graag enkele gedachten over delen.

Maar dat lijden niet het laatste woord heeft, verklaart nog niet waarom God lijden op aarde voorlopig toelaat. Als je de verklaring hierover van Jehovah's Getuigen onderzoekt (zie hier), dan verklaren zij Gods toelating van het lijden op grond van een zogenaamde inductieve redenering. Inductie is een wijze van redeneren waarbij wordt geredeneerd van het bijzondere naar het algemene, en bepaalde aannames worden dan gebruikt om een theorie of model op te stellen. Bij inductief redeneren heeft de conclusie slechts een bepaalde aannemelijkheid in het licht van de aannames (voor extra uitleg hierover klik hier).
Als u de hierbovengenoemde link gelezen hebt, dan is het antwoord gebaseerd op de aannames dat de "boom der kennis van goed en kwaad" (Gen. 2:9) een symbool van Gods soevereiniteit over de mensen is, en dat Gods uitspraak "de mens is als één van ons geworden wat het kennen van goed en kwaad betreft" (Gen. 3:22) wil zeggen dat God erkende dat de mens het recht op zelfbeschikking claimde (net zoals God ook zelfbeschikkingsrecht heeft). Verder kan uit het gesprek tussen God en Satan over Job (zie bijbelboek Job) inductief geconcludeerd worden dat tussen hen een geschil bestaat over een derde partij (de mensen) en de kwaliteit van hun motivatie en loyaliteit jegens God.
In mijn ogen is het - gelet op het inductieve karakter van de redenering - geen ondubbelzinnige bijbelse leerstelling, maar de aanwijzingen in de Schrift en Ockhams Scheermes (=wat uitgelegd kan worden door de minste aannames, wordt niet beter uitgelegd door meer aannames. De beste uitleg van een bepaald verschijnsel is dus de uitleg waarvoor je de minste aannames nodig hebt) sluiten deze verklaring voor lijden niet uit. Als de soevereiniteitsstrijdvraag een verklaring vormt waarom God het lijden niet direct van de aarde verwijderde, dan denk ik wel dat het bewijs in dit geschil allang rond is. De geschiedenis van de mens bewijst dat hij het simpelweg niet redt zonder God. Ook de strijdvraag inzake loyaliteit aan God onder dreiging en verdrukking (zie bijbelboek Job) is volgens mij door Jezus in Golgotha al definitief beslecht. Dat laat mi onverlet dat we door onze getrouwheid onder dreiging en verdrukking nog steeds Gods hart kunnen verheugen (zie Spr. 27:11). Maar voor de beslechting van die hemelse strijdvraag is mijns inziens nader bewijs overbodig geworden.
Verder denk ik dat bij Gods toelating van lijden nog een andere kwestie meespeelt. Om gelukkig te worden moet elk mens de waarheid gaan beseffen van de volgende woorden: "Ik weet het, Heer, het is niet aan de mens te bepalen welke weg hij moet gaan, hoe zijn pad loopt" (Jeremia 10:23).
God wil graag de bovenstaande waarheid aan ons overbrengen, maar hoe leren we die? In de cognitieve psychologie worden diverse leermethodieken beschreven die gebruikt worden om leerlingen/kinderen iets bij te brengen. Een van deze methoden heet (zelf)ontdekkend leren of probleemgestuurd leren. Deze methode staat in tegenstelling met het docentgestuurd leren.
Nadat het eerste mensenpaar verkoos 'zijn eigen weg te bepalen', namelijk los van God, heeft Jehovah er blijkbaar voor gekozen om hun nageslacht de waarheid uit Jeremia 10:23 ontdekkend of probleemgestuurd in plaats van docentgestuurd te laten leren. Hierdoor wordt de mens zelf in dit leerproces betrokken en leert hij deze belangrijke kennis op zijn eigen manier te ontdekken en te verwerken. Hierbij maakt de extrinsieke motivatie plaats voor de intrinsieke. Dat lijden kan bijdragen tot een bepaald leerproces blijkt ook uit het lijden van Gods Zoon, want in Hebreeën 5:8 staat daarover het volgende: "Hoewel hij zijn Zoon was, heeft hij moeten lijden, en zo heeft hij gehoorzaamheid geleerd" (NBV).
Als ik nadenk over de illustratie van de “verloren zoon” in Lukas 15:11-32, waarin God een afbeelding is van de barmhartige Vader, dan geeft de Vader zijn zoon de ruimte om door schade en schande de waarheid uit Jer. 10:23 te leren. Ik kan er daarom de wijsheid van inzien dat God - als onze Grote Psycholoog - ervoor gekozen heeft om belangrijke waarheden zoals die in Jer. 10:23 ons (zelf)ontdekkend te laten leren. Vele mensen hebben deze waarheid zich inmiddels eigen gemaakt, maar miljoenen mensen nog niet.
Ook schrijver Paul Ferrini koppelt het lijden in de wereld aan een leerproces. In zijn boek Terug naar Onschuld schrijft hij:
In het paradijs, de tuin van onschuld, werd aan al onze behoeften voldaan. We waren de geliefden van God. Maar geluk was niet genoeg voor ons. We wilden de vrijheid om ons eigen leven te kunnen leiden.Bij alle narigheid en lijden in de wereld herinner ik mezelf altijd aan het volgende: God is op de hoogte van ALLE tragedies, Hij ziet ze ALLEMAAL. Waar ik dan niet bij kan, is dat sommige mensen zeggen dat God wreed zou zijn, omdat Hij een einde aan deze rotwereld wil maken. Deze wereld is echt afschuwelijk. Het is verbazingwekkend dat God deze wereld zolang heeft laten bestaan, maar God ziet het toch blijkbaar net even anders: "De Heer is niet traag met het nakomen van zijn belofte, zoals sommigen menen; hij heeft alleen maar geduld met u, omdat hij wil dat iedereen tot inkeer komt en niemand verloren gaat" (2 Petrus 3:9).
Net als Prometheus moesten we de goden het vuur ontfutselen. We hadden geen keuze. We moesten gevers van liefde worden, niet alleen ontvangers van liefde. Iedereen weet hoe het verder ging. We werden uit het paradijs gezet en voelden voor het eerst schaamte, jaloezie, woede, gemis. We ervoeren vreugde en verdriet. We moesten hard werken om te overleven. We moesten fouten maken om ervan te leren. Eerst probeerden we anderen hiervan de schuld te geven. Via eindeloze ketens van aanval en verdediging vielen we dieper en dieper, totdat ik [=Jezus] aan het kruis genageld werd. Dat was het punt van ommekeer. Van toen af aan moesten we leren verantwoording te dragen voor onze ervaringen. We moesten de Waarheid niet alleen leren, maar we moesten de Waarheid worden. Nu we terugkeren naar het paradijs, zijn we anders dan we vertrokken. We keren terug in nederigheid en met gevoel voor wat iedereen nodig heeft. We keren terug, niet alleen als geschapenen, maar ook als medescheppers, niet alleen als mensenzonen, maar ook als zonen van God.
Evolutie of intelligent ontwerp?

De donkere pijlstormvogel was met elektronica uitgerust zodat het dier gedurende zijn reis kon worden gevolgd. Op zoek naar voedsel vloog het dier in ongeveer tweehonderd dagen over het gebied van de Grote Oceaan. Van de Straat van Bering in het noorden tot Antartica in het zuiden en van Chili in het oosten tot Japan in het westen.
Bovenstaande waarneming past in mijn ogen beter bij intelligent ontwerp dan bij evolutie. Waarom?
Omdat bij de pijlstormvogel de mechanismen voor migratie onherleidbaar of ondeelbaar zijn. Wat is een onherleidbaar of ondeelbaar mechanisme? Het is een mechanisme waarin verschillende delen gelijktijdig aanwezig moeten zijn om te kunnen fuctioneren. Een mechanisch horloge is een voorbeeld van zo'n onherleidbaar mechanisme. Een horloge heeft verschillende onderdelen tegelijkertijd nodig om te kunnen functioneren: tandwielen, een veer, wijzers etc. Als een horloge een onderdeel zou missen (bijvoorbeeld een veer), dan kan het zijn functie niet meer uitvoeren.
De biochemicus Michael Behe gebruikt in zijn boek de zwarte doos van Darwin de muizenval als voorbeeld van zo'n onherleidbaar mechanisme: Je hebt een veer, houder voor het kaasblokje, palletje voor het spannen van de veer, spijkertjes en een plankje nodig voor een functionerende muizenval. Mist één van de onderdelen dan werkt het ding niet meer.

Waarom sluiten onherleidbare mechanismen evolutie uit en vormen een krachtig bewijs voor intelligent ontwerp? Omdat evolutie beperkt is tot veranderingen door middel van kleine stapjes. Veranderingen door middel van kleine stapjes kunnen nooit het onherleidbaar mechanisme van de migratie/navigatie-instrumenten bij trekvogels voortbrengen. Dit navigatiemechanisme kan zich niet onderdeel voor onderdeel ontwikkeld hebben, omdat de onderdelen gelijktijdig aanwezig moeten zijn, anders raakt een pijlstormvogel gegarandeerd de weg kwijt. Alleen een intelligente Ontwerper kan vooruit kijken en alle onderdelen en eigenschappen gelijktijdig ontwerpen.
Abonneren op:
Posts (Atom)